Oikeudenkäynnin julkisuus
Vakuutusoikeuden lainkäyttötoiminnan julkisuutta koskevat keskeiset lait ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki) ja laki oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa. Näiden säädösten tavoitteena on muun muassa tuomioistuinten päätösten mahdollisimman laaja julkisuus.
Diaarijulkisuus
Asianosaiselle diaariin merkityt tiedot tulevat julkisiksi, kun ne on tehty.
Vakuutusoikeudessa muutoksenhakijana olevan vakuutetun nimi pidetään useimmiten salassa yleisöltä, jotta muutoksenhaun asiatiedot sellaisenaan voidaan pitää julkisina. Diaariin merkityt käsittelyvaiheet voi saada tiedoksi kirjaamosta.
Asianosaisen tiedonsaantioikeus
Asianosaisen kuuleminen
Asianosaisen kuuleminen ennen asian ratkaisemista tarkoittaa sitä, että asianosaiselle varataan tilaisuus esittää käsityksensä muiden oikeudenkäynnin osapuolten esittämistä vaatimuksista sekä muusta oikeudenkäyntiaineistosta ja antaa selityksensä muiden tekemistä vaatimuksista ja sellaisista selvityksistä, jotka voivat vaikuttaa asian ratkaisemiseen.
Kirjallisessa käsittelyssä kuuleminen toteutetaan siten, että asiakirja toimitetaan maksutta kuultavalle.
Asiakirjoihin tutustuminen
Asianosaisilla on mahdollisuus tutustua asiaan liittyviin vakuutusoikeudelle toimitettuihin asiakirjoihin joko vakuutusoikeuden kirjaamossa tai tarvittaessa jossakin käräjäoikeudessa tai Kelan paikallistoimistossa Kelan ollessa asianosaisena. Asiakirjojen toimittamisesta käräjäoikeuteen tai Kelan paikallistoimistoon sovitaan vakuutusoikeuden kanssa erikseen. Käräjäoikeudelle tai Kelan paikallistoimistoon lähetettävien asiakirjojen toimittamiskuluja ei peritä asianosaiselta. Asiakirjoista voi saada myös maksullisia kopioita.
Ratkaisutoiminnan julkisuus
Oikeudenkäynti vakuutusoikeudessa on pääsääntöisesti kirjallista. Vakuutusoikeuden ratkaisu tehdään ratkaisukokoonpanon jäsenten neuvottelussa asianosaisten ja yleisön läsnä olematta.
Lisätietoa suullisesta käsittelystä ja sen julkisuudesta
Ratkaisuun osallistuvien kannanotot
Oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa annetun lain mukaan neuvottelun sisältö on pidettävä salassa. Esittelijän laatima esittelymuistio siltä osin kuin se sisältää oikeudellista arviointia ja päätösehdotuksen sekä ratkaisuun osallistuvien jäsenten merkinnät ovat neuvottelusalaisuuden piiriin kuuluvia. Salassapitoaika on edellä mainitun lain nojalla 80 vuotta asian vireilletulosta tuomioistuimessa.
Vakuutusoikeuden päätöksen julkisuus
Valtaosassa vakuutusoikeuden päätöksiä on julkisuuslain 24 §:ssä tarkoitettuja salassa pidettäviä seikkoja. Näitä ovat muun muassa terveydentilaan, vammaisuuteen, terveydenhuollon ja kuntoutuksen palveluihin taikka työhallinnon asiakkaan saamaan etuuteen tai tukitoimiin liittyvät tiedot. Kun vakuutusoikeuden päätöksestä annetaan julkinen päätöskopio, siitä poistetaan muutoksenhakijan nimi ja muut häntä yksilöivät tunnistetiedot, jolloin päätöksen muuta sisältöä ei tarvitse salata.
Asiakirjajulkisuuskuvaus-sivulla on lisää tietoa tietojenluovutuksen edellytyksistä.
Julkaistu 8.9.2020