VakO 360:2022

Suomessa sijaitsevan kansainvälisen järjestön maksama palkka oli valtiosopimuksen perusteella saajalle verotonta, eikä siitä ollut toimitettu ennakonpidätystä. Koska mainittu palkkatulo ei ollut veronalaista eikä siten ennakonpidätyksen alaista tuloa, sitä ei voitu ottaa huomioon sairausvakuutuslain 11 luvun 3 §:ssä tarkoitettuna palkkatulona vanhempainpäivärahan perusteena.

Esitiedot

A oli hakenut vanhempainpäivärahaa ja esittänyt sen perusteeksi Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston Taloudellisen kehitystutkimuksen kansainvälisen instituutin (jäljempänä UNU-WIDER -instituutin) maksamat palkkatulot. Kansaneläkelaitos oli myöntänyt päivärahan vähimmäismääräisenä, koska palkkatuloja ei voitu huomioida. Kansaneläkelaitoksen mukaan kyse ei ollut sairausvakuutuslain 11 luvun 2 ja 3 §:n mukaisten määritelmien mukaisesta ennakonpidätyksen alaisesta palkkatulosta. A haki päätökseen muutosta sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnassa.

Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan ratkaisu

Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta hylkäsi valituksen (äänestysratkaisu 2–1).

Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksen ja äänestyslausunnon perustelut

Vanhempainpäivärahan perusteena olevassa vuositulossa palkkatulona huomioidaan työ- tai virkasuhteen perusteella maksettu palkka ja vakuutuspalkka. Palkkana pidetään ennakkoperintälain
(1118/1996) 13 §:ssä tarkoitettua ennakonpidätyksen alaista palkkaa, palkkiota ja korvausta.
Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta toteaa, että vain ennakonpidätyksen alaiset palkkatulot voidaan huomioida vanhempainpäivärahan perusteena olevassa työtulossa. Koska UNU-
WIDER -instituutin maksamat palkat eivät ole selvityksen perusteella ennakonpidätyksen alaisia, näitä ei voida huomioida vanhempainpäivärahan määrässä vaikuttavina palkkatuloina, eikä A:lla ole siten oikeutta suurempaan vanhempainpäivärahaan.

Eri mieltä olleen jäsenen äänestyslausunto:

Saadun selvityksen mukaan Suomen hallituksen ja Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston Taloudellisen kehitystutkimuksen kansainvälisestä instituutista tehdyn sopimuksen X artiklan 1 kohdan mukaan UNU-WIDER -instituutti on vapaa kaikista pakollisista Suomen sosiaaliturvamaksuista eikä hallitus vaadi instituutin henkilöstöä kuulumaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Saman X artiklan 2 kohdan mukaan Suomen hallitus ryhtyy erikseen sovittavilla ehdoilla tarpeellisiin toimiin, jotta instituutin henkilöstöön kuuluva, jolle instituutti ei tarjoa sosiaaliturvaa, voi instituutin
pyynnöstä kuulua Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Instituutti huolehtii sovittavilla ehdoilla mahdollisuuksiensa mukaan sellaisten paikalta palkattujen liittämisestä Suomen sosiaaliturvan piiriin, joille instituutti ei tarjoa vähintään samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomen lait ja määräykset.

Ottaen erityisesti huomioon Suomen hallituksen ja UNU-WIDER -instituutin välillä laaditun sopimuksen X artiklan 2 kohdan, A kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin, jolloin häneen sovelletaan sairausvakuutuslain säännöksiä ja näin A:lla on oikeus sairausvakuutuslain mukaiseen vanhempainpäivärahaan. UNU-WIDER -instituutin A:lle maksama palkka on ennakkoperintälain (1118/1996) 13 §:ssä tarkoitettua palkkaa ja siten myös sairausvakuutuslain 11 luvun 2 §:n 1 momentissa tarkoitettua päivärahan vuositulossa huomioitavaa palkkatuloa. Se, että sopimuksen XIII artiklan 2 a kohdan ii alakohdassa todetaan, että instituutin koko henkilöstölle myönnetään vapautus instituutin heille maksamien palkkojen ja palkkioiden verotuksesta, ei siten tarkoita sitä, että instituutin maksamat palkat eivät olisi ennakkoperintälain 13 §:ssä tarkoitettuja palkkatuloja. Heidät on vain kansainvälisellä sopimuksella vapautettu veronmaksusta.

Edellä esitetyin perustein UNU-WIDER -instituutin maksamat palkat A:lle on huomioitava hänen sairausvakuutuslain 11 luvun 2 §:ssä tarkoitetussa vuositulossaan.

Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa

A haki muutosta vakuutusoikeudessa ja perusteli valitustaan sillä, että hän on kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin, jolloin jo hänen hakiessaan vanhempainpäivärahaa 23.2.2021 häneen olisi tullut soveltaa sairausvakuutuslain säännöksiä ja myöntää lain mukainen vanhempainpäiväraha. Suomen hallituksen ja UNU-WIDER -instituutin välisen sopimuksen XIII artiklan 2 a kohdan ii alakohdassa on todettu, että henkilöstölle myönnetään vapaus veronmaksusta, mikä ei tarkoita sitä, että instituutin maksamat palkat eivät olisi ennakkoperintälain 13 §:ssä tarkoitettuja palkkoja.

A viittasi muutoksenhakulautakunnan ratkaisuun liitettyyn eriävään mielipiteeseen. Myös ennakkopäätökset puoltavat tätä tulkintaa. UNU-WIDER -instituutin maksamat palkat on aiemmin huomioitu sieltä vanhempainvapaalle jääneiden, Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien työntekijöiden kohdalla, joilla on ollut sama sopimus ja tilanne. Se, mitä Suomen hallitus ja instituutti myöhemmin sopivat niiden paikalta palkattujen liittämisestä Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, jotka eivät siihen kuulu, kuvaa erilaista tilannetta ja ajankohtaa.

Vakuutusoikeuden ratkaisu

Vakuutusoikeus hylkäsi valituksen.

Vakuutusoikeuden perustelut

Vakuutusoikeus hyväksyy sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksen perustelut siten täydennettyinä, että ennakkoperintälain 1 §:n 1 momentin ensimmäisen virkkeen mukaan ennakkoperintä toimitetaan tuloverolaissa (1535/1992) tarkoitetun veronalaisen tulon perusteella valtiolle, kunnalle, seurakunnalle ja Kansaneläkelaitokselle verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995) sekä valtiolle yleisradioverosta annetun lain (484/2012) mukaan maksettaviksi määrättävien verojen ja maksujen suorittamiseksi.

Ennakkoperintälain 13 §:n 1 momentin mukaan palkalla tarkoitetaan:
1) kaikenlaatuista palkkaa, palkkiota, etuutta ja korvausta, joka saadaan työ- tai virkasuhteessa
2) kokouspalkkiota, henkilökohtaista luento- ja esitelmäpalkkiota, hallintoelimen jäsenyydestä saatua palkkiota, toimitusjohtajan palkkiota, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehen nostamaa palkkaa sekä luottamustoimesta saatua korvausta.

Vakuutusoikeus toteaa lisäksi, että Suomen hallituksen ja Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston välillä Taloudellisen kehitystutkimuksen kansainvälisestä instituutista tehdyn sopimuksen (jäljempänä sopimus) X artiklan 1 kohdan mukaan instituutti on vapaa kaikista pakollisista Suomen sosiaaliturvamaksuista eikä hallitus vaadi instituutin henkilöstöä kuulumaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Saman artiklan 2 kohdan mukaan hallitus ryhtyy erikseen sovittavilla ehdoilla tarpeellisiin toimiin, jotta instituutin henkilöstöön kuuluva, jolle instituutti ei tarjoa sosiaaliturvaa, voi instituutin pyynnöstä kuulua Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Instituutti huolehtii sovittavilla ehdoilla mahdollisuuksiensa mukaan sellaisten paikalta palkattujen liittämisestä Suomen sosiaaliturvan piiriin, joille instituutti ei tarjoa vähintään samanlaista sosiaaliturvaa kuin Suomen lait ja määräykset.

Sopimuksen XIII artiklan 2 a kohdan ii alakohdan mukaan instituutin koko henkilöstölle myönnetään heidän kansallisuudestaan riippumatta Suomessa vapautus instituutin heille maksamien palkkojen ja palkkioiden verotuksesta.

A on kuulunut sairausvakuutuslain piiriin ja ollut siten oikeutettu vanhempainpäivärahaan. Edellä selostetun sopimuksen mukaan A:n palkkatulo on vapautettu verotuksesta, ja hänen työnantajansa on vapautettu Suomen sosiaaliturvamaksuista. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella A:n palkasta ei ole toimitettu ennakonpidätystä eikä siitä ole maksettu sairausvakuutuslain 18 luvun 4 §:ssä tarkoitettuja sairausvakuutusmaksuja, joilla vanhempainpäivärahaetuutta rahoitetaan. Sopimuksessa ei kuitenkaan ole perustettu instituutin työntekijöille oikeuksia sosiaaliturvaan, vaan tältä osin asia on vakuutusoikeuden arvion mukaan jätetty Suomen hallituksen mahdollisten jatkotoimien varaan. Näin ollen kysymys siitä, voidaanko A:n palkkatulo ottaa huomioon vanhempainpäivärahan perusteena olevana vuositulona, ratkaistaan sairausvakuutuslain säännösten mukaisesti.

Vakuutusoikeus toteaa, että sairausvakuutuslain mukaan vuosituloksi voidaan lukea vain laissa erikseen määritellyt tulot. Koska A:n saama palkkatulo ei ole ollut veronalaista eikä siten ennakonpidätyksen alaista tuloa, sitä ei voida pitää sairausvakuutuslain 11 luvun 3 §:n 2 momentissa tarkoitettuna palkkatulona. Näin ollen A:n saamaa verovapaata palkkatuloa ei voida ottaa huomioon vanhempainpäivärahan perusteena, eikä sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan antamaa päätöstä ole syytä muuttaa.

Lainkohdat

Sairausvakuutuslaki 11 luku 3 §
Ennakkoperintälaki 1 § ja 13 §
Suomen hallituksen ja Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston välinen sopimus Taloudellisen kehitystutkimuksen kansainvälisestä instituutista X artikla ja XIII artikla 2 a kohta ii alakohta